Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Εργασία για τα τμήματα Γ3 Γ4

Όπου και να ταξιδεψω η Ελλάδα με πληγώνει,γράφει ο ποιητής.Συμφωνείτε με την άποψη της σύγχρονης παρακμής σε αντίθεση με το ένδοξο παρελθόν;Αν ναι , σε ποιους τομέίς εντοπίζετε σημεία στασιμότητας ,παρακμής ,οπισθοδρόμησης;

21 σχόλια:

  1. " Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει"
    Ο στίχος αυτός του Σεφέρη επίκαιρος όσο ποτέ, εκφράζει την πικρία του ποιητή, αλλά και κάθε νοήμονα Ελλήνα για την εικόνα που παρουσιάζει η σημερινή Ελλάδα.
    Ο σύγχρονος Έλληνας κρύβεται πίσω από το ένδοξο παρελθόν του και χρησιμοποιεί ως άλλοθι τη σημαντική ιστορία του. Η εικόνα που δείχνει δεν είναι αντάξια του πολιτισμού που κάποτε δημιούργησε. Για τη δημιουργία αυτού του πολιτισμού υπήρχε όραμα και στόχος από τους αρχαίους Έλληνες. Σήμερα, θλιβερή διαπίστωση, δεν υπάρχουν οράματα. Όλα γίνονται θυσία στο γρήγορο κέρδος. Αυτό το βλέπεις όλους τους τομείς. Πρώτα απ όλα πολλοί από μας δεν γνωρίζουμε την αξία και τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού. Πώς αλλιώς μπορείς να δικαιολογήσεις την αδιαφορία και την έλλειψη σεβασμού του σύγχρονου Έλληνα για τα μνημεία του; Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι έχουν εικόνα εγκατάλειψης αλλά και αυτοί που είναι κάπως αξιοποιημένοι έγιναν θύματα της τουριστικής "ανάπτυξης".
    Είναι θλιβερή διαπίστωση ακόμη κι αδιαφορία απέναντι στη γλώσσα μας, που ομολογουμένως είναι η πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου. Το λεξιλόγιο των Νεοελλήνων περιορίστηκε δραματικά και σε ορισμένες περιπτώσεις αντικαταστάθηκε από ξένες λέξεις. Αυτή η ξενομανία φαίνεται και στον τρόπο ζωής μας. Αδιαφορούμε για τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, απορρίπτοντας τα ως αναχρονιστικά και ξεπερασμένα, ενώ υιοθετούμε άκριτα, οτιδήποτε είναι ξένο, ως προοδευτικό.
    Ακόμη και η εκπαίδευση τείνε να κάνει το σύγχρονο Έλληνα έναν τεχνοκράτη, αγνοώντας αξίες θεμελιώδεις και πανανθρώπινες, όπως το σεβασμό στο συνάνθρωπό μας. Ο σύγχρονος Έλληνας, δεν έχει συνείδηση του χρέους και του καθήκοντος προς το σύνολο. Θα λέγαμε ότι ενεργεί περισσότερο "ιδιωτικά" ατομικιστικά, προς όφελος του, χωρίς να νοιάζεται, για το Δημόσιο συμφέρον. Έγινε με άλλα λόγια νεόπλουτος του χρήματος όπως λέει κι ο Σεφέρης. Βέβαια θα ήταν άδικο να παραλείψουμε και το γεγονός ότι ορισμένοι συμπατριώτες μας διακρίθηκαν και έκαναν γνωστό το όνομα της Ελλάδας διεθνώς, σε διάφορους τομείς, όπως στον αθλητισμό, την τέχνη, τη λογοτεχνία, την επιστήμη. Θα έπρεπε όμως να μην μιλάμε για μεμονωμένα παραδείγματα, αλλά για συνολική προσπάθεια που θα μας αναδείξει και ως έθνος, αντάξιο της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας. Σύμμαχο σ' αυτή την προσπάθεια θα έχουμε την παιδεία. Αυτή θα μας δώσει έμπνευση και δύναμη να θέσουμε νέους στόχους για μια δυναμική πορεία δίπλα στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη, ακολουθώντας τα ισάξια στα τεχνολογικά, επιστημονικά και άλλα επιτεύγματά του σύγχρονου πολιτισμο.
    Αντώνης Μπράβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά τη γνώμη μου η έκφραση με την οποία ξεκινάει το ποιήμα του ο Γίωργος Σεφέρης <> συμφωνεί απόλυτα με τη σημερινή εικόνα που διαθέτει η χώρα μας.΄Οσο περνάει ο καίρος, τόσο περισσότερο η Ελλάδα του σήμερα απομακρύνεται από το ένδοξο παρελθόν της και τις μέρες που ήταν γνωστή για τον πλούτο της είτε αυτός ήταν πνευματικός είτε πολιτισμικός.Είναι γνωστό οτι μετά από μια ακμή ακολουθεί και η παρακμή σε διάφορα επίπεδα και έτσι υπάρχει μια γενική στασιμότητα σε όλους τους τομείς.
    Όλα ξεκινάνε από τη ρίζα του κακού, την πρόσφατη και συνάμα επώδυνη έκρηξη της οικονομικής κρίσης ,που όσο πάει βουλίαζει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στο υπέρογκο χρέος της.Χωρίς κεφάλαιο και χρήμα τίποτα δεν προχωράει.Η τεχνολογία είναι χρόνια πίσω αν τη συγκρίνουμε με αυτή της Αμερικής.'Ολα τα δανειζόμαστε από εκεί και αναπαράγουμε το ιδιο μοντέλο προσαρμοσμένο στα ελληνίκα δεδομένα ξανά και ξανά μέχρι να βγεί κάτι καινούριο που να είναι ι καινοτομία που όλοι αναζητούν.Η παιδεία δίχνει να μην προχωράει γιατί είναι ΄"παγιδευμένη" σ' ένα σάπιο και πολυκαιρισμένο σύστημα που του είναι δύσκολο να υποστεί την παραμικρή διαφοροποίηση.Τα σχέδια για μια δωρεάν παιδεία με ευκαιρίες και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση παραμένουν ανεκπλήρωτα και αν κάποια από αυτά έχουν υλοποιηθεί, έχουν φτάσει μέχρι τη μέση με τη δικαιολογία των ανύπαρκτων κονδυλίων.Με τις τέχνες και τη μουσική να γίνονται από τα πιο εμπορικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά το πάζλ της μαυρισμένης Ελλάδας αρχίζει να παίρνει μορφή.Συνέχεια βομβαρδιζόμαστε από τις γνωστές σε όλους μελωδίες να καλύπτουν ατσούμπαλα τισ ακόμη πιο άχαρες φωνέσ του ελληνικού πενταγράμμου που τολμούν να υποστηρίζουν οτι τραγουδούν και οτι κατέχουν μουσική παιδεία.
    Μια κοινωνία που δεν έχει πια αξιοπρέπεια,φιλότιμο,ελπίδα,ζωή,πείσμα,όρεξη για γνώση και δουλεία.Ένας λαός που δεν λέει ν΄αλλάξει , να παραδεχθεί και να διορθώσει τα λάθη του, που δεν έχει το κουράγιο και τη περηφάνια να περπατά με το κεφάλι ψηλά.Μια χώρα που καθόρισε το παγκόσμιο πολιτισμό , που πάνω της χτίστηκαν χιλίαδες άλλοι ,τίνει να γίνει ένα με το "τίποτα".
    Πώς περιμένουμε λοιπόν να βγούμε απ'όλο αυτό αδιέξοδο και να μην μας πληγώνει η ΕΛΛάδα; Πώς θέλουμε να δουμε την ΕΛλάδα ν'ανθίζει και πάλι αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι που την αποτελούμε, καθώς επίσης και αυτοί που την κυβερνούν;
    Βανέσσα Λιατίφη-Πετρίδου Γ'3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Όπου και να σταθώ η Ελλάδα με πληγώνει".Ο Γιώργος Σεφέρης φανερά πληγωμένος από την κατάσταση που βρίσκονταν από τότε η χώρα μας(1936)εκφράζει μέσα από τους στίχους του ποιήματος του τα αισθήματα των Ελλήνων πολιτών της Ελλάδας σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν της.Η διαχρονική φράση του ποιητή χαρακτηρίζει κυρίως τον απλό Έλληνα πολίτη ο όποιος έρχεται αντιμέτωπος με υποχρεώσεις του παρελθόντος και του παρόντος.Κύριοι παράγοντες που πληγώνουν τις καρδιές των Ελλήνων είναι η οικονομική κρίση που βεβηλώνει την χώρα μας,η στασιμότητα της εκπαίδευσης ,η χαμηλή πλέον καθημερινή ποιότητα ζωής των απλών πολιτών,η αύξηση του ορίου ηλικίας εργασίας(67 χρόνια)καθώς επίσης και ο θυμός και η θλίψη που νιώθουμε για τα σπασμένα των μεγάλων που πληρώνουμε κάθε φορά.
    Η οικονομική κρίση που στις μέρες μας κυριαρχεί ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως τη χώρα μας πλήττοντας κυρίως τους μικρομεσαίους.Στην κοινωνία που ζούμε οι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να βρουν μια αδιέξοδο μέσα στο διέξοδο που μας έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια δίχως να λαμβάνουν υπ' όψη τους τις επιπτώσεις στους 'απλούς ανθρώπους'.Το κράτος κάνει προσπάθειες λαμβάνοντας νέα δάνεια με τα οποία ευελπιστούν ό,τι θα δώσουν ένα τέλος σ' αυτή την κρίση,δίχως όμως να' χουμε ξεπληρώσει τα δάνεια του παρελθόντος.Συμπερασματικά,το χρέος του κράτους γιγαντώνεται καθημερινά επιβαρύνοντας με νέα οικονομικά μέτρα τους χαμηλόμισθους και μεσαιόμισθους κυρίως.
    Η παιδεία πλέον έχει παραμείνει στάσιμη χωρίς να βελτιώνει το σχολικό σύστημα.Με την πάροδο των χρόνων η μάθηση έχει παρακμάσει και έχει γίνει πλεόν έλειπες για τα σύγχρονα δεδομένα .Ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μαθητών να πηγαίνουν σε φροντιστήρια μέσω των οποίων καταφέρνουν να περάσουν τις πανελλήνιες εξετάσεις και να διασφαλίσουν μια θέση στο πανεπιστήμιο.Ωστόσο υπάρχουν και οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των φροντιστηρίων ως συνέπεια να αρκούνται μόνο στη δημόσια εκπαίδευση.
    Με την προσπάθεια να βγούμε από το αδιέξοδο της οικονομικής λαίλαπας έχει εξαθλιωθεί ο τρόπος ζωής μας.Οι πολίτες πλέον δεν έχουν οικονομικά περιθώρια για να ικανοποιήσουν διάφορες ανάγκες διασκέδασης όπως οικογενειακές εξόδους ή νυχτερινές εξόδους.Η διασκέδαση η οποία αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού μας πλέον αποτελεί κάτι άγνωστο για τις νέες ηλικίες καθώς οι περισσότεροι καταπιάνονται με μια δουλειά στην οποία μπόρει να μην έχουν εξιδανικευμένες γνώσεις αλλά ασχολούνται με αυτήν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζείν.
    Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα,η Ελλάδα του χθες,η Ελλάδα που θα μας πληγώνει αλλά ταυτόχρονα και η Ελλάδα που θα μας ενώνει και θα μας θυμίζει το ένδοξο παρελθόν μας.Και ό,τι θα πρέπει να 'μαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες όχι μόνο για την ιστορία μας ούτε και για το τι έχουμε κανταντήσει αλλά για την ψυχή και τη δύναμη που διαθέτουμεσαν λαός.Για την προσπάθεια που κάνουμε για να αναγεννηθούμε όπως ο φοίνικας μέσα από τις στάχτες του.Τα δάνεια και τα χρέη μπορούν να ξεχρεωθούν και να διαγραφούν ωστόσο το παρελθόν μας δεν μπορεί κανείς να μας το διαγράψει.
    ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Γ'3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο στίχος του Γ.Σεφέρη "Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" είναι διαχρονικός και χαρακτηρίζει πολλούς Έλληνες του σήμερα. Μετά από αιώνες ακμής της Ελλάδας φτάσαμε, σύμφωνα με την καθημερινότητα μας, και στην παρακμή της. Όπου και να κοιτάξουμε την βλέπουμε. Όχι μόνο στην οικονομία, την τεχνολογία και τις επιστήμες αλλά και στον πολιτισμό, την εκπαίδευση ακόμα και στην επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους.
    Όπως όλοι γνωρίζουμε το κύριο θέμα που απασχολεί τον τελευταίο καιρό όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο είναι η κατάσταση της οικονομίας μας. Πάγωμα μισθών,απολύσεις,πορείες αγανακτισμένων εργατών είναι λίγα από τα αποτελέσματα της κρίσης.Επειδή όμως για την ανάπτυξη των άλλων τομέων της κοινωνίας είναι απαραίτητος ο οικονομικός παράγοντας αρχίζουμε σιγά-σιγά να "βουλιάζουμε" από παντού.
    Η τεχνολογία ιδιαίτερα στην χώρα μας και συγκεκριμένα η ανάπτυξή της από Έλληνες επιστήμονες είναι ανύπαρκτη καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια.Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιστήμες αφού λόγω της έλλειψης των χρηματοδοτήσεων οι επιστήμονες δεν παράγουν έργο.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προοδεύσουμε σε τομείς όπως η ιατρική που οι ανακαλύψεις της θα βοηθούσαν χιλιάδες ανθρώπους στο να μπορέσουν να ζήσουν.
    Παράλληλα η εκπαίδευση της χώρας μας αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της παρακμής μας. Το σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες έχει πια παλιώσει και αποτελεί μουσειακό είδος. Όμως η αλλαγή δεν είναι πάντα εύκολη ιδίως για τους οπισθοδρομικούς αντιπροσώπους μας στην βουλή. Όμως παρακμή δεν παρουσιάζεται μόνο στο σύστημα αλλά και στην ίδια την γλώσσα, ακόμα και στο ίδιο το αλφάβητο. Οι νέοι σήμερα έχουν ένα περιορισμένο αριθμό λέξεων στο λεξιλόγιό τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν μιλούν μεταξύ τους γραπτώς χρησιμοποιούν τα ονομαζόμενα «greeklish», ένα είδος διαλέκτου που τείνει να εξαφανίσει την πανάρχαια γλώσσα μας.
    Η παιδεία μας λοιπόν έχει άμεση σχέση με τον πολιτισμό που αποκτούμε. Εάν δεν μαθαίνουμε αξίες και ήθη από τα πρώτα παιδικά μας χρόνια πως περιμένουμε, όταν αργότερα βγούμε στην κοινωνία, να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας;
    Από την στιγμή λοιπόν που η εκπαίδευση και ο πολιτισμός μας δεν προοδεύει και δεν υπάρχει λογικό είναι και οι τέχνες να παίρνουν την κατιούσα. Ένας απλός θεατής/ακροατής δεν μπορεί πλέον να αναγνωρίσει το ποιοτικό και αρκείται σε "καλλιτέχνες" που δεν έχουν να δώσουν τίποτα στο πεντάγραμμο, στην θεατρική σκηνή ή στην λογοτεχνία. Έτσι καθημερινά αναγκαζόμαστε να ανεχόμαστε τον κάθε ατάλαντο που θεωρεί ότι είναι ανώτερος των άλλων -πραγματικά- καλύτερων καλλιτεχνών.
    Τέλος οι επικοινωνία μας γίνεται μέσο συσκευών ακόμα και αν ο συνομιλητής μας βρίσκεται έστω και μερικά μέτρα μακριά. Μπορεί αυτό να βοηθά την ανάπτυξη της τεχνολογίας όμως επηρεάζει τις σχέσεις των ανθρώπων. Η αποξένωση των ανθρώπων είναι φαινόμενο που ανατήχθηκε ιδιαίτερα με την αύξηση της χρήσης των τηλεφώνων και της τηλεόρασης η οποία είναι σαν να κρατάει μπλεγμένους στα δίχτυα της όλους τους ανθρώπους.
    Γι' αυτό η απογοήτευση και ο θυμός που εκφράζει ο Σεφέρης μέσα από το ποίημα του είναι απόλυτα κατανοητός. Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει εάν προστατεύαμε περισσότερο την εθνική μας κληρονομιά και προσπαθούσαμε παράλληλα και για την ανάπτυξη του τόπου μας.

    Λέφα Παρασκευή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ως έθνος έχει πληγώσει πολλούς Έλληνες ,σε πολλούς κλάδους οδηγώντας τους σε οικονομική στενότητα. Η Ελλάδα μέχρι πριν από λίγους αιώνες αποτελούσε πρότυπο πολιτισμού,ιδεών ,επιστημών και προοδευτικότητας προς όλο τον κόσμο. Σήμερα,δυστυχώς για το λαό της,έχει πάρει έναν δύσβατο και ιδιαίτερα δύσκολο δρόμο, κάνοντας τις άλλες χώρες να την απαξιούν και να την υποτιμούν.
    Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Το κράτος χρωστάει ήδη πολλά χρήματα σε Ευρωπαϊκές χώρες που στην παρούσα κατάσταση αδυνατεί να τα ξοφλήσει.Επίσης η χώρα μας δεν έχει ξεχρεώσει ένα μεγάλο δάνειο που πήρε πριν απο τρεις αιώνες περίπου.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται διαρκώς περικοπές μισθών,απολύσεις,μείωση των κρατικών δαπανών και γενικότερα λήψη αυστηρών μέτρων που επιβαρύνουν τους πολίτες της χώρας.
    Επίσης η τεχνολογική εξέλιξη όπως και η πρόοδος των επιστημών έχει παραμείνει στάσιμη.Παρόλο που οι Αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν σχεδόν όλες τις επιστήμες και δημιούργησαν έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό,πλέον οι χώρες του εξωτερικού έχουν εξελιχθεί πολύ , ενώ η Ελλάδα άκαμπτη, αποδέχεται τις νέες ανακαλύψεις και εφευρέσεις τους.
    Ακόμα, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας δεν ευνοεί καθόλου τα νέα παιδιά , καθώς δεν τους δίνει την δυνατότητα να σπουδάσουν σωστά και να προοδεύσουν.Γι' αυτό και πολλοί γονείς πληρώνουν τεράστια ποσά σε φροντηστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα έτσι ώστε να επωφεληθούν και να χτίσουν ένα γερό μέλλον.Επομένως το σύστημα αυτό όχι μόνο επιβαρύνει οικονομικά τον ελληνικό λαό αλλά δεν βοηθάει τους ίδιους μαθητές να πάνε μπροστά.
    Η Ελλάδα λοιπόν , μια χώρα με τόσο ένδοξο παρελθόν μα τόσο μέτριο παρόν , πρέπει και πάλι να ορθοποδήσει χτίζοντας εκ νέου σωστές βάσεις και να βελτιωθεί έτσι ώστε να μην υποφέρει ο λαός της και να μην την αντιμετωπίζουν ως κατώτερη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει μεγάλη παρακμή σε πολλούς τομείς.Ένας απο τους σημαντικότερους και πιο κύριους είναι η οικονομία.Εδώ και αρκέτα χρόνια η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα με τα χρήματα τα οποία δανίζετε,διότι δεν μπορεί να τα επιστρέψει.Σε αυτό οφείλετε ένα μεγάλο ρήγμα στην πολιτική διοίκιση της χώρας μας την οποία ουσιαστικά δεν κυβερναεί κανείς,γιατί όποιος ανεβαίνει στην εξουσία κοιτάει πως και πως να κλέψει..[..]. Σε αυτό όμως βγαίνει χαμένο το κράτος και παράλληλα εμείς οι ίδιοι.Είμαστε ενα καράβι το οποίο έχει σταματήσει πλέον να κουνιέτε,και σιγά σιγά βουλιάζει..Ο ποιητής έχει καταλάβει την κατάσταση της χώρας γι'αυτό και λεεί το στοίχο "Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Με αυτό δηλώνει την ανησυχεία και την απαισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας. Χρηστάκος Παπαδόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει"
    Ο στίχος αυτός από το ποίημα του Γ.Σ αντικατοπτρίζει απόλυτα την σημερινή εικόνα της χώρας μας!Η έκφραση αυτή,γνωστή και πολυχρησιμοποιημένη,υποδηλώνει τον έλληνα,ο οποίος αισθάνεται ξένος στον τόπο του.
    Ο σύγχρονος έλληνας είναι παγιδευμένος μέσα σε ενα κόσμο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος,στον οποίο το ένδοξο παρελθόν κοντεύει να εξαφανιστεί.Κρίβεται πίσω από την ιστορία του και δεν προοδεύει σχεδόν σε κανένα τομέα.Επίσης δεν εκτιμά τα αρχαία μνημεια και τον πολιτισμό τον οποίο μας άφισαν οι πρόγονοι μας και προτιμά να τα κάνει βιτρίνα για τους ξένους.Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πως να κερδίζει και αυτό έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε παρακμή.Ακόμη βλέπουμε την περιφρόνηση τον ελληνικών εθίμων και πολλές φορές την αντικατάσταση τους απο ξένα με αποτέλεσμα να χάνετε η ελληνική κουλτούρα.Επιπλέον παρατηρούμε την αντικατάσταση πολλών ελληνικών λέξεων απο αγγλικές.Επίσης θεωρεί οτιδήποτε ξένο καλύτερο και δεν έχει όραμα!
    Από την άλλη μεριά όμως,δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μερικοί σύγχρονοι έλληνες έχουν προοδεύσει στο εξωτερικό δίνοντας μια ελπίδα πως το ελληνικό όραμα και η θέληση δεν έχουν σβήσει.Αυτοί πρέπει να λειτουργήσουν ως πρότυπα για μας ώστε να βγάλουμε τη χώρα μας από το σημερινό αδιέξοδο!
    Μισόπουλος Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο στίχος του κειμένου «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» εκφράζει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής το οποίο έχει επιπτώσεις σ’ όλους τους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα. Αυτά είναι η έλλειψη αξιών και σεβασμού. Ο άνθρωπος σήμερα είναι πολύ εγωιστής και ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα πλουτίσει πιο εύκολα και πως θα κάνει την ζωή του «καλύτερη» με την έννοια του νεοπλουτισμού. Δεν δίνει πλέον σημασία σε ιδανικά και ιδέες για τις οποίες οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν. Ενδιαφέρεται για την δόξα και την πρόοδό του, μόνο που έχει χάσει το σωστό προσανατολισμό του και αποσκοπεί μόνο σε μια πεζή και ρηχή πραγματικότητα. Είναι ξεκομμένος από τις ρίζες του και προσκολλημένος σε μια ξενόφερτη ελαφρότητα.
    Η απραξία, η οπισθοδρόμηση, η στασιμότητα, η παρακμή και ο εφησυχασμός είναι χαρακτηριστικά που όλοι έχουμε τα οποία εμποδίζουν την πραγματική πρόοδο της πατρίδας μας. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, της δημόσιας διοίκησης καθώς επίσης και της δικαιοσύνης. Με άλλα λόγια ο άνθρωπος της σύγχρονης πραγματικότητας φαίνεται να ταξιδεύει σε ένα καράβι ακυβέρνητο, χωρίς πυξίδα και προορισμό.
    Όλα αυτά προκαλούν μεγάλη θλίψη και απογοήτευση κυρίως σε εμάς τους νέους, καθώς βλέπουμε την κοινωνία μας να χειροτερεύει όλο και περισσότερο. Σε αντίθεση με αυτό οι περισσότεροι αν όχι όλοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, αψηφούν για το μέλλον των νεότερων και σκέφτονται μόνο για τους εαυτούς τους.

    Κατερίνα Οδοντοπούλου Γ'4
    =D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Τα λόγια αυτά του Σεφέρη, επίκαιρα όσο ποτέ, ολοένα και επιβεβαιώνονται απ’ το πολιτικό και το κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας.
    Η Ελλάδα πληγώνει, γιατί έχει αλλάξει η νοοτροπία, ο τρόπος του σκέπτεσθαι του Έλληνα. Πληγώνει, γιατί ζούμε σε μια χώρα που ο πολιτισμός της είναι ο ατομοκεντρισμός και η χρησιμοθηρία. Παντού επικρατεί το δίκιο του ισχυρότερου, η καταδίωξη του εκβιαστή, η αποτελεσματικότητα της θρασύτητας.
    Ο εκβαρβαρισμός αυτής της συμπεριφοράς είναι πρόβλημα κυρίως πολιτικό. Οι νόμοι εφαρμόζονται χαλαρά και όταν συμφέρει, οι θεσμοί παραπαίουν, το αίσθημα καθήκοντος είναι τόσο όσο για να εξυπηρετούνται το κέρδος και το βόλεμα. Το χρήμα θεοποιείται και γίνεται το νέο όραμα της χώρας μας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από το είδος των μαθητών που παράγει το Δημόσιο σχολείο- Πανεπιστήμιο, απ’ τους εκπαιδευτικούς στόχους που θέτει και την ποιότητα μάθησης που προσφέρει.
    Υπήρξαν πολιτισμοί θεμελιωμένοι στην προτεραιότητα της κοινωνίας των σχέσεων. Τέτοιο πολιτισμό διαμόρφωσαν για πολλούς αιώνες οι Έλληνες. Σήμερα όμως, η Ελλάδα έγινε κακή μαθήτρια της αρχαίας της αίγλης. Είμαστε κοινωνία σε παρακμή, γιατί έχουμε καταστρέψει τη στέρεη βάση του ηθικού υπόβαθρου του πολίτη, απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ευημερία. Ο δημόσιος λόγος και η ελληνική γλώσσα έχουν αλλοιωθεί , δείχνοντας έτσι τα σημάδια της παρακμής και της ντροπής.
    Η σύγχρονη Ελλάδα πληγώνει, γιατί δεν έχει όραμα για τον πολίτη. Ενώ θα έπρεπε να ενδιαφέρεται, αυτή αδιαφορεί. Ενώ θα έπρεπε να σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, αυτή τους παραμελεί. Το σχολείο, όσο και η οικογένεια οφείλει να διαπαιδαγωγεί πρώτα και στη συνέχεια να εκπαιδεύει, για να κατακτήσει και πάλι τον υπεύθυνο πολίτη. Τον πολίτη που θα αντιστέκεται και θα ‘ χει αίσθηση καθήκοντος. Τον πολίτη που θα είναι στο «μας» και όχι στο «μου».
    Μέτση Μελίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η φράση του Σεφέρη ‹‹Όπου και να πάω η Ελλάδα με πληγώνει››είναι διαχρονική και έχει άμμεση σχέση με την σημερινή πραγματικότητα. Στην εποχή που ζούμε κανένας πια δεν σκέφτετε το κοινωνικό σύνολο μα παρά μόνο τον εαυτό του. Βέβαια δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πως η άρνηση και η απαισιοδοξία είναι η μόνη λύση, όμως όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας μας απογοητεύουν. Αυτά που οι πολιτικοί ονομάζουν <> στον απλό κόσμο ονομάζονται μίζες , παράνομες συναλλαγές , απόκρυψη εισοδημάτων. Που είναι η πολιτική ηθική ; Μήπως είναι ανύπαρκτη στις μέρες μας, διοτι βλέπουμε αυτούς τους ίδιους που θεσπίζουν τους νόμους να τους καταπατούν με τόση ευκολία. Βέβαια μέρος ευθύνης έχουμε και εμείς καθώς με την φοροδιαφυγή αποτρέπουμε την δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών , με αποτέλεσμα να δημιουργήτε δυσχέρεια στα κρατικά ταμεία, αύξηση φόρων αλλα και αύξηση του κρατικού δανεισμού. Η οικονομία δεν είναι η μόνη που βρίσκετε σε ύφεση στις μέρες μας. Στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού η Ελλάδα στην σημερινή εποχή δεν έχει καμία σχέση με το ένδοξο παρελθόν της. Πλέον δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες και αυτοί που υπάρχουν δεν είναι τόσο διαδεδομένοι στο ευρή κοινό οσο θα έπρεπε. Υπάρχουν ομως πολλοι πραγματικά ατάλαντοι που θέλουν να ονομάζονται καλλιτέχνες και έχουν γίνει διάσημοι απο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ακόμα και ταινίες με θέμα την ελληνική μυθολογία και ιστορία δεν υλοποιουνταί απο τους ιδιους μας , αλλά απο αλλές χώρες και έτσι υπάρχουν πολλές στρευλώσεις. Που οφείλονται όμως όλα αυτά ; Δεν οφείλονται κυρίος στην έλλειψη παιδείας. Το παιδαγωγικό μας σύστημα είναι απαρχαιομένο και δεν συμαβαδίζει με τις συγχρονές απαιτήσεις. Ο στόχος καθηγητών και μαθητών είναι η επιτυχία στις εξετάσεις χωρίς να τους νοίαζει η ουσιαστική μάθηση. Όλοι μιλούν για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση αλλά στην ουσία αυτή δεν υπάρχει, όλοι καταφεύγουν στα φροντιστήρια και σε ιδιοτηκές σχολές άλλων δραστηριοτήτων, έχοντας σαν αποτέλεσμα να μην δίνονται οι ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδία. Οι καθηγητές θα πρέπει να ελέγχονται συχνά αλλά και να επιμορφόνονται συνεχώς γιατί η απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας αλλάζουν διαρκώς. Αυτό θα βοηθούσε στον εκσυγχρονισμό της παιδείας και κατ’ επέκταση στον εκσυγχρονισμο της Ελλάδας, μια που και στον τομέα της τεχνολογίας η Ελλάδα υστερεί. Χρειάζονται άμεσες και καινοτόμες λύσεις για να απεγκλοβιστούμε απο αυτη την κατάσταση. Διαβάζοντας τον Πίνακα Επιδόσεων Συνδεσιμότητας που συντάσσεται απο το London Business που εχει ως σκοπό να δείξει την εξικοίωση των χωρών του πλανήτη στις νεές τεχνολογίες η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση στην λίστα των 25 πιο ανεπτυγμένων χωρών με μόλις 2,62%. Και η Ελλάδα συνεχίζει να μας πληγώνει. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι απογοητεύμενοι απο την δημόσια Υγεία. Έχουν αγανακτήση με την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, τις μεγάλες λίστες αναμονής, τις ουρές και την έλλειψη βασικών ειδικοτήτων. Όλα αυτά έχουν απαξιώση την δημόσια Υγεία στους ασφαλισμένους και έτσι οι περισσότεροι προσφεύγουν σε ιδιωτικούς γιατρούς με δικά τους έξοδα. Η έλλειψη οργάνωσης δυστυχώς μπορεί να κοστίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Είναι ένα θέμα σοβαρό που πρέπει να λυθεί άμεσα γιατί ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα. Τέλος η βαρία βιομηχανία της Ελλάδας όπως λέγετε ο τουρισμός κάθε άλλο παρά περίφανους μας κάνει. Δεν αρκεί μόνο ο ήλιος και η θάλασσα αλλά χρείαζεται και η ποιότητα. Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τους τουρίστες δεν είναι πάντα τόσο ευγενικοί και εξυπηρετικοί . Πολλοί απο αυτούς έχουν ως μόνο στοχο να τους εξαπατήσουν καθώς αυτά που τους προσφέρουν δεν είναι παντά αντίστοιχα στα χρήματα που δίνουν. Φυσικά υπάρχουν και οι σωστοί επαγγελματίες αλλά δεν αρκούν μόνο αυτοί. Κατά την άποψη μου η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές αλλαγές για να μπορέσει να ορθοποδησει ξανά. Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν πρωτα απ΄όλα απο εμας του ίδιους, θα πρέπει να σταματήσουμε να ζητάμε μόνο ευθύνες απο τους άλλους χωρίς να κοιτάμε τις δικές μας πρώτα. Μόνο ετσι υπάρχει μια ελπίδα, αλλίως η φράση του Σεφέρη θα είναι πάντα επίκαιρη.
    Κοσμίδου Μαρία-Αναστασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο συγκεκριμένος στίχος του Σεφέρη δείχνει την απογοήτευσή του για την εικόνα της Ελλάδας . Σίγουρα η άποψή του έχει οπαδούς και στη σημερινή εποχή. Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν στην πατρίδα μας μόνο αρνητικά και συνεχώς τους πληγώνει.
    Στο παρελθόν η χώρα μας γνώρισε μεγάλες επιτυχίες και ήταν η γενέτειρα πολλών επιστημών. Οι Έλληνες είμαστε γνωστοί παγκοσμίως για τις εφευρέσεις μας, τον τρόπο ζωής μας και τη γενναιότητά μας. Ωστόσο όλα αυτά έρχονται να τα σβήσουν οι συνήθειες και οι επιλογές των τελευταίων ετών.
    Παρατηρείται στασιμότητα σε πολλούς τομείς της σύγχρονης Ελλάδας και ιδιαίτερα στην οικονομία. Είμαστε μια χώρα με πολλά προβλήματα και καμία λύση. Η συνήθεια των περισσότερων Ελλήνων να δουλεύουν λίγο και να διασκεδάζουν πολύ, κάνει πολύ πιο έντονο το πρόβλημα. Επιπλέον δεν εκμεταλλευόμαστε σωστά τα έσοδά μας ενώ παράλληλα δημιουργούμε νέες ανάγκες και έξοδα.
    Ένας ακόμη τομέας στον οποίο δεν παρουσιάζουμε καμία βελτίωση είναι ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής μας. Οι αρχαίοι Έλληνες αποτελούσαν παράδειγμα για τους ξένους ενώ σήμερα εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε τα μνημεία του πολιτισμού μας. Είναι αδιανόητο να έχουμε τέτοια ιστορία και να μην την τιμούμε. Έτσι, δε γνωρίζουμε βασικά ιστορικά γεγονότα, δε σεβόμαστε αρχαιολογικούς χώρους και νοιαζόμαστε μόνο για την καλοπέραση και τη διασκέδασή μας. Καθημερινά η συμπεριφορά μας αποδεικνύει ότι μας ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός μας και όχι το κοινό συμφέρον. Ο εγωισμός μας και το κυνήγι των χρημάτων μάς έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά και δε θυμίζουμε σε τίποτα τους προγόνους μας.
    Είναι ανάγκη να πιστέψουμε ξανά σε αξίες και ιδανικά συνεχίζοντας την ένδοξη ιστορία μας. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξυπνήσουμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε την Ελλάδα ξανά μεγάλη.

    Δημήτρης Νικολόπουλος Γ4....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. <<'Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει>>
    Ο παραπάνω στίχος από το ποίημα του Γ. Σεφέρη μας παραπέμπει στην εικόνα της σημερινής Ελλάδος . Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά ζητήματα παιδείας , οικονομίας , εργασίας , περιβάλλοντος κ.ά. Αρχικά, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει εξελιχθεί με το πέρασμα των χρόνων, αλλά παραμένει στάσιμο. Αφού η παιδεία αποτελεί το βασικότερο παράγοντα διαμόρφωσης της κοινωνίας θα ήταν πιο σημαντικό να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτήν. Όπως σε άλλες χώρες καλό θα ήταν να δίνεται σημασία και στις πρακτικές γνώσεις εκτός από τις θεωρητικές, κάτι το οποίο δεν γίνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι μαθητές να χάνουν το ενδιαφέρον τους για την μάθηση. Επιπλέον, το κράτος βρίσκεται μπροστά στην οικονομική κρίση, η οποία πλήττει όλη την Ευρώπη και μάλιστα σε χειρότερο βαθμό από τα υπόλοιπα κράτη. Οι δύσκολες αυτές συνθήκες έχουν οδηγήσει στην επιβολή μεγαλύτερων φόρων, στις αυξήσεις των τιμών και στη δυσαρέσκεια των πολιτών. ‘Όλα αυτά τα γεγονότα κάνουν τον γύρο του κόσμου, με αποτέλεσμα να δημιουργούν αρνητική εικόνα της χώρας. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης η Ελλάδα καταφεύγει στον δανεισμό. Η έλλειψη χρημάτων οδηγεί στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων μικρών ή μεγάλων και στην ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Η οικονομική κρίση καθώς και η αδιαφορία των πολιτικών για το κράτος οδηγεί και στην παύση της ανάπτυξης της τεχνολογίας σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτόν το λόγο κάθε Έλληνας μπορεί να νιώθει ότι τον εκφράζει ο στίχος του Σεφέρη, αφού η Ελλάδα, η χώρα με ένα τόσο ένδοξο παρελθόν έχει καταλήξει να γίνεται στόχος αρνητικών σχολίων και επιθέσεων από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
    Καραγκιόζογλου Απόστολος Γ΄3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο στίχος του Σεφέρη εκφράζει την αγανάκτηση του γιατί η Ελλάδα είχε ένδοξο παρελθόν.Επίσης αντιπροσωπεύει τον λαό.Στασιμότητα υπήρχε,σε κάποιους τομείς,υπάρχει,σε αρκετούς τομείς,και πάντα θα υπάρχει.Τομείς που συμβάλουν στην ζωή μας είναι η οικονομία,εκτός από την σημασία της οικονομικής μας κατάστασης λόγω της κακής οικονομιας κινδυνευεουει η πολιτιστικη μας κληρονομια.Ηδη η Ελλαδα δεχθηκε προτασεις απο την Γερμανια να πουλησει νησια και μαλιστα οχι μονο αυτο αλλα μεχρι και την ιδια την Ακροπολη που αποτελει σημειο αναφορας και ενδοξου παρελθοντος για την χωρα μας!Αλλος τομεας που ειναι σε στασιμοτητα ειναι η παιδεια,παρολο που η Ελλαδα υπηρξε πρωτοπορος σε θεματα παιδιας τωρα υιοθετουμε συστηματα εκπαιδευσης απο αλλες χωρες.Αλλα για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους δεν υπαρχει μονο παρακμη και στασημοτητα αλλα και αναπτυξη σε τομεις οπως η επιστημη μαλιστα τον καιρο αυτο τεχνολογικες καινοτομιες ενταχθηκαν στην χωρα μας βοηθώντας την σε διαφορα προβληματα.Για παραδειγμα στην χωρα μας υιοθετιθηκε ενας νεος τροπος οργανωσης της οικονομιας οσο αναφορα το θεμα των συνταξεων.Οι συνταξεις 8α ελεγχονται με ειδικα μηχανηματα γιατι ακομα πληρώνονται συνταξεις για νεκρους και ετσι προκαλειται ριγμα στην οικονομια.
    Ο στιχος εχει διαχρονικη αξια διοτι διακρινει οτι παρα την ακμη που ειχε η Ελλαδα στο παρελθον,στο παρον του ποιητη (1936) υπαρχει στασιμοτητα και υπαρχει στην κοινωνια που ζουμε.

    Παρασκεύας Δημήτρης Γ3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νίκος Παπαδάκος Γ46 Μαρτίου 2010 στις 3:05 π.μ.

    Με τον συγκεκριμένο στοίχο του Σεφέρη δείχνει την απογοήτευσή του για την σημερινή εικόνα της Ελλάδας.Οι Έλληνες είμασταν από παλιά πολύ γνωστοί για τον πολτισμό μας, και πολλοί ξένοι λαοί στο παρελθόν δημιούργησαν τον πολιτισμό τους με βάση τον δικό μας. Αλλά η σημερινή εικόνα της Ελλάδας είναι απογοητευτική, για τον λόγο ότι πολλοί άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων μας χαρακτηρίζουν ως απολίτιστους γιατί ο σημερινός Έλληνας δεν νοιάζεται για την χώρα του.Δεν σέβεται το περιβάλλον και αδιαφορεί για τους συνανθρώπους τους Επίσης εμείς Νεοέλληνες δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας. Επιπρόσθετα οι οι άνθρωποι απο άλλες χώρες όταν έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές την βλέπουν ως παιδική χαρά και δεν σέβονται τίποτα και δεν νοιάζονται γι αυτήν.Όταν όμως γυρίζουνε στις χώρες τους όπου εκεί υπάρχει αυστηρότητα προσέχουν και νοιάζονται γι αυτές. Επίσης σήμερα κυρίως οι νέοι δεν τιμούν τις παραδόσεις τους αλλά προτιμάν να διασκεδάζουν με ξενόφερτους τρόπους. Επίσης οι Έλληνες δεν έχουμε την παιδεία που χρειάζεται ώστε να σεβόμαστε τους αρχαιλογικούς μας χώρους οι οποίοι είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού μας και η κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.
    Όμως ακόμα και τώρα είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν για να βελτιώσουμε την εικόνα της Ελλάδας.Να βελτιωθεί η εκπαίδευση των νέων ,να διδασκόμαστε περισσότερα για τον πολιτισμό μας,να έχουμε οικολογική συνείδηση και να καταλάβουμε πως η χώρα μας είναι μια απο τις σημαντικότερες χώρες στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Σεφέρης, μέσω ενός κατατοπιστικού στίχου, αναδεικνύει την παρακμή, καθώς και την εξαθλίωση του ελληνικού κράτους σε σχέση με την παλιά, ισχυρότατη Ελλάδα. Στις μέρες μας, η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός, αποτελούν ένα σύνολο ανάξιο να υπερασπιστεί το κύρος της χώρας που κάποτε διέπρεπε σε όλους τους τομέις της τέχνης, της επιστήμης, του αθλητησμού κτλ. Δυστυχώς, η σημερινή κατάσταση του κράτους μας αποτελεί περίγελο σε όλη την Ευρώπη. Πού βρίσκονται τα σπουδαία χρόνια, εκείνα που το όνομα της χώρας μας έφτανε ως τα βάθη της Ανατολής; Πού βρίσκονται οι εκλπηκτικοί αθλητές, αυτοί που καθιέρωσαν την "ευγενή άμυλα" και την "απόλυτη δικαιοσύνη" εν ώρα αγώνισμάτων (γεγονότα ανύπαρκτα την σήμερον ημέρα)? Πού βρίσκονται οι θρηλικοί επιστήμονες και τα θαυμάσια επιτεύγματα τους? Όλα, πλέον, αποτελούν παρελθόν. Παρόλ' αυτά, φρόνιμο εκ μέρους μου θα ήταν να αναφερθώ σε κάποιες εξαιρέσεις, που συνεχίζουν να διαπρέπουν και να κάνουν γνωστό το όνομα του κράτους μας. Σήμερα, οι Έλληνες "κρύβονται" πίσω από την ένδοξη ιστορία τους, ανύμποροι να κάνουν νέα βήματα, έχωντας ως δικαιολογία την κακή οικονομική κατάσταση και την πολιτική αδυναμία. Και σαν αυτό να μην είναι αρκετό, ο πληθυσμός μας έχει μια άκρως παράξενη αυτοκαταστροφική τάση, πράττωντας εμφίλιους πολέμους, καταστρέφωντας ιστορικά μνημεία κα. Τέλος, όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες τείνουν να μην αποδέχονται τις ευθύνες τους, "πετώντας το μπαλάκι" στον συνάνθρωπό τους, που και αύτοι με τη σειρά τους κάνουν το ίδιο, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος δεν επιτρέπει την περεταίρω ανάπτυξη του κράτους, αλλά αντιθέτως την πορεία αυτού προς την άβυσσο. Ελπίζω όλοι μας να καταλάβουμε γρήγορα πως πρέπει να ενωθούμε και μαζί να βγούμε από όλα τα αδιέξοδα, πριν να είναι αργά.

    Νικολαΐδης Γιάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρήστος Παπαδάκος Γ 4'6 Μαρτίου 2010 στις 8:00 π.μ.

    "Όπου και να ταξιδεψω η Ελλάδα με πληγώνει" αυτός ο στιχος είναι αρκετά επίκαιρος και εκφράζει την πικρία του ποιητή .Η σημερινή Ελλάδα δεν θυμίζει με τίποτα το ένδοξο παρελθόν της πια οι περισσότεροι Έλληνες νοιάζονται μόνο για το χρήμα και δεν σκέφτονται το ότι η Ελλάδα σιγά σιγά αρχίζει να παρακμάζει. Σε αντίθεση με το παρελθόν της οπού η Ελλάδα ήταν γνωστή σε όλη την Ευρώπη για τον πολιτισμό της αλλά και για τη σοφία και το ήθος των πολιτών της.Επίσης το Ελληνικό λεξιλόγιο περιορίστηκε αρκετά και σε ορισμένες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν κάποιες λέξεις απο Αγγλικές .Αυτή η ξενομανία υπάρχει και στην καθημερινή μας ζωή διότη αδιαφορούμε για τα ήθη και τα έθιμά μας και οτιδίποτε ξένο υπάρχει χαραχτηρίζεται ως προοδευτικό.Επίσης οι περισσότεροι απο εμάς δεν γνωρίζουμε βασικά πράγματα της ιστορίας μας. Αυτό είναι πολύ άσχημο και καταστροφικό για την χώρα μας γιατί έτσι ουσιαστικά χάνεται μια τόσο ένδοξη ιστορία. Έτσι μπορούνε πολύ εύκολα ,εφόσον οι μισοί και παρα πάνω Έλληνες δεν γνωρίζουν την ιστορία μας, τα άλλα κράτη να ζητήσουν κάτι που δεν τους ανήκει όπως παραδείγματος χάρη τα Σκόπια που ζητάνε την Μακεδονία χωρίς να έχουνε δίκαιο και χωρίς να τους ανήκει τίποτα.Όλοι εμείς πραίπει να αναλάβουμε τις ευθύνες πρως την χώρα μας και να μην αφήνουμε τους ξενούς να εκμεταλευοντα τις αδυναμίες μας.

    Τέλος για να αλάξουν τα πραγματά πραίπει όλοι μας να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ο συγκεκριμένος στίχος του Γεώργιου Σεφέρη δείχνει το καημό του για την αδράνεια,την αλλοτρίωση,και τη παρακμή που κυριαρχεί στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.Αυτά τα αισθήματα εκφράζουν και πολλούς Έλληνες που βλέπουν την Ελλάδα να μη μπορεί σήμερα να εκπροσωπήσει την αρχαία κληρονομιά που κουβαλάει.χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες για να χτίσουν κάποια καριέρα θα πρέπει να φύγουν σε άλλη χώρα.
    αυτή η παρακμή της Ελλάδας οφείλετε στην εγωιστική πλευρά που έχει καλλιεργήσει ο Έλληνας,στην ασταθή πολιτική,και στο ότι η Ελλάδα δεν εκμεταλεύεται σωστά τα προταιρήματα της.
    Ο σύγχρονος Έλληνας δε νοιάζεται για το κοινό καλό αλλά μόνο για τον εαυτούλη του.οι περισσότεροι προσπαθούν να κλέψουν την εφορία και άλλοι τόσοι παραβαίνουν συνεχώς του νόμους με μόνο σκοπό να πλουτίσουν αδιαφορώντας έτσι για τους συμπολίτες του αλλά και για το ίδιο το κράτος.Αυτή η συμπεριφορά καλλιεργείθηκε στον Έλληνα εξαιτίας τον πολλών χρόνων που βρισκόταν υποταγμένος σε άλλα κράτη που τον εξασθένισαν τελείως,και σήμερα μετά από όλες αυτές τις κακουχίες ο Έλληνας προσπαθεί να πλουτίσει ασύστολα.Δε φταίει όμως μόνο ο Έλληνας πολίτης το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχουν τα πρόσωπα που διοικούν το κράτος.Αυτοί οδήγησαν στον γκρεμό το κράτος μας.αυτοί καταρίμαξαν το δημόσιο κλέβοντας τα λεφτά του ελληνικού λαού,κάνοντας παράνομες συναλλαγές,και επενδύοντας στο χρηματηστήριο λεφτά που δε τους ανήκουν.Οι παρανομίες τους αυτές μένουν όμως ατιμώρητες έχωντας ως αποτέλεσμα και οι διάδοχοι τους να συνεχίσουν αυτό το καταστροφικό έργο.
    Οι Έλληνες θα πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την ιστορία τους, και να δράσουν, θα πρέπει να σταματήσουν να ακολουθούν φανατικά εν κόμμα και να ψηφίζουν αυτόν που θα σώσει τη χώρα.Δε θα πρέπει να μένει ήρεμος γιορτάζοντας την επέτειο του όχι κ.α.Αλλα θα πρέπει να δουλέψει σκληρά να βάλει και αυτός ένα λιθαράκι
    στη προσπάθεια τς χώρας για ανάκαμψη και να διμιουργήσει έτσι μια καινούρια γιορτή στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος και θα νιώθει περήφανος όταν τη γιορτάζει.
    δε πρεπει να μένουμε στο παρελθόν αλλά να πιστέψουμε σε αξίες και ιδανικά ώστε να συνεχιστεί έτσι η ένδοξη ιστορία μας.Μονο έτσι θα καταφέρουμε να γίνουμε ξανά ένα δυνατό και ανεξάρτητο κράτος.
    ΜΠΑΝΑΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο στίχος του Σεφέρη δείχνει την απογοήτευσή του για την Ελλαδα .Η οποία στην σύχρονη εποχή έχει αλλάξει πόλυ σε σχέσει με τις επιτυχίες που είχε τα πάλαια χρόνια .Με την δημιουργία του παρθενώνα την ελληνική αλφάβητο που ήταν η έμπνευση πολλών σημερινόν γλωσσών και πολλά ακόμα επιτευβγαματά της που ειχε καταφέρει.Αντίθετα με το σήμερα που η Ελλάδα αναγκάζεται να ζητάει οικονομική υποστήριξει άπο μεγάλες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης λογο της μεγάλης οικονομικής κρίσης που περνάει.Έτσι η Έλλαδα πληγώνει τον πληθησμό της.Η οικονομική κρίση εχει κάνει πολλούς ανθρώπους να ζούνε σε δύσκολες συνθήκες.Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει δεν εχεί πολλά ή καλής κατασκευής σχολεία ,και δεν ήπαρχουν δάσκαλοι που να είναι πολύ καλά εκπαιδευμενή.Έπεισης φαίνεται πως έχει παραμελήσει το δημοσιο συμφέρον.Χωρίς να δαπανούνται χρηματικά ποσά για δημόσιες κατασκευές που χρειάζονται πολύ καπιόι νομοί της χώρας.Όμως φταίμε και έμεις οι πολίτες στην οικονομικη αδυναμία της Έλλαδας.Γιατί αν κάναμε ότι μας έλεγε η κυβέρνηση όπως να πληρώνουμε τους φόρους χώρις να φοροδιαφεύγουμαι τώρα δεν θα βρισκόμασταν σε αυτήν την κατάσταση που η Ελλάδα οδηγήται σε πτώχευση.Έτσι αν σοβαρευτούμαι και ξαναρχίσουμε άπο την αρχη μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ξανά μεγάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει"...Ο στίχος αυτός είναι διαχρονικός. Τότε, τώρα και όπως φαίνεται και στο μέλλον η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληγώνει τον Γιώργο Σεφέρη. Πολλές αξίες του ελληνικού πληθισμού έχουν χαθεί. Αρχικά δεν υπάρχει πλέον σεβασμός. Οι περισσότεροι έλληνες ειναι εγωιστές και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως τα πλούτοι τους θα αυξιθούν. Επίσεις οι άνθρωποι έχουν γίνει πάρα πολύ καχύποπτοι. Τα παιδιά δεν μπορούν να βγαίνουν και να παίζου ανέμελα όπως παλιά γατί υπάρχει φόβος. Επιπλέον οι πόλεις έχουν γίνει τσιμεντένιες και είναι πολύ σπάνιο να βρείς πράσινο σε μια ελληνική πόλη. Έτσι τα παιδιά δεν έχουν τον χόρο που θα έπρεπε να έχουν για να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία.
    Όλες αυτές οι αλλαγές, προς το χειρότερο, έχουν επιπτώσεις και στην πραγματική πρόοδο της χωρας μας, της Ελλάδας. Αυτή η απραξία και η αδιαφορία εμποδίζουν την χώρα μας να πάει μπροστα και να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργούτναι ανά περιόδους. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, της δημόσιας διοίκησης καθώς επίσης και της δικαιοσύνης. Και η κατάσταση αυτής της χώρας δεν θα αλλάξει από μόνη της. Πρέπει, εμείς οι Έλληνες να κάνουμε κάτι για να αλλάξοθμε αυτή την κατάσταση. Και κυρίως εμείς οι νέοι, που είμαστε το μέλλον αυτού του τόπου! Και καλύτερα να κινητοποιηθούμε γρήγορα γιατί όσο πάει η Ελλάδα καταρέει και πρέπει να την προλάβουμε!
    Μπεκιάρη Χριστίνα Γ4...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. <> λέει ο Σεφέρης στο ποιημά του..Αυτήν τη φράση θα μπορο΄θσαμε να την χαρακτιρήσοθμε διαχρονική γιατι και τώρα το ίδιο ισχύει.Η Ελλάδα έχει μίνει στάσιμη παντού..Όχι μόνο στον πολιτίσμο αλλΆ και στην παιδεία και την οικονομία έχοθμε βολεθτεί στις εισαγώμενες ανέσις ποθ μας προσφέροθν άλλες χώρες.
    Για παράδειγμα έχοθμε βολεφτεί με την τεχνολογία που μας προσφέρει η Ιαπωνία καιη Αμερική οπότε σε αφτό έχοθμε μείνει στάσιμη με αφτόν τον τρόπο.
    Η παιδεία τοθ τόποθ δεν προχοράει οι δάσκαλοι προσπαθούν να διαδάξοθν ιδανικά του παρελθόντος αλλά το πάρον έχι σταματίσει σε μια άχαρη κατάσταση όποθ ο πολιτισμός μας έχι περιοριστεί σε άχαρα τραγούδια ποθ έχουν ένα μονότονο beat και τα λόγια τοθ περιορίζονται σε στοίχους χωρίς νόημα.Οι τέχνες όπωσ το θέατρο έχουν χαθεί καθώς ατάλαντα άτομα με μεγάλο εγωισμό έχοθν καταλάβει τισ σκηνέσ των θεάτρων <> έργα μεγάλων ποιήτων.
    Όσο για τισ φυσικές επιστήμες όχι μόνο δεν κάνοθμε κάποια πρόοδο αλλά θα έλεγα οτι πάμε πίσω.Μέγάλοι Έλληνες πάνε στο εξωτερικό για να αναπτύξοθν και να αποδείξουν τισ θεωρίες τους.
    Αλλά παρόλα αφτά εγώ πιστέβω ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά.Έχουμε ένα τόσο ένδοξο παρελθόν ποθ όλες οι άλλες χώρες το θαυμάζουν.Είναι στο χέρι μας να το προχωρίσουμε και να το πάμε παραπέρα.Το μόνο ποθ χρειαζόμαστε είναι θέλιση και κάτι να μας ξυπνίσει από τον μακάριο ύπνο που κοιμόμαστε.Έχουμε τις προπτικές και τισ βάσεις να γίνουμε ένα από τα καλύτερα κράτη τουλάχιστον από πολιτιστική πλευρά.
    Μπορούμε να προχωρήσου αρκεί να το πιστέψουμε...
    Κατείνα Κοκκινοπλίτη Γ'3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όπως η Ελλάδα πλήγωνε τότε τον ποιητή , Γιώργο Σεφέρη, έτσι και τώρα εξακολουθεί να πληγώνει καθημερινά τους σύγχρονους Έλληνες όλο και περισσότερο.
    Η παρακμή της χώρας μας έχει ξεκινήσει πριν από αρκετές δεκαετίες, όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται συνεχώς και πιο φανερή, δίχως καμία ένδειξη για πιθανότητα επανάκαμψης αλλά διαρκή πτώση. Όλοι οι τομείς έχουν επηρεαστεί, άλλος σε μεγαλύτερο και άλλος σε μικρότερο βαθμό.
    Αρχικά, η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε εξευτελιστική κατάσταση. Η Ελλάδα αδυνατεί να ξεπληρώσει τα δάνεια του παρελθόντος και καθιστάτε ανίκανη ακόμα και να συντηρήσει τους ίδιους της τους πολίτες. Άνθρωποι που έχουν ανέβει στην πολιτική και έχουν αποκτήσει εξουσία κοιτούν το ατομικό και μόνο συμφέρον, αδιαφορώντας για το συνολικό. Το επαναλαμβανόμενο αυτό φαινόμενο έχει χειροτερέψει την οικονομική μας κατάσταση και συνεχίζει να μας βυθίζει όλο και βαθύτερα στον βούρκο που ονομάζεται παγκόσμια οικονομική κρίση.
    Ένας άλλος τομέας που έχει επηρεαστεί και παρακμάσει στην Ελλάδα είναι η τεχνολογική εξέλιξη και οι τέχνες. Οι Έλληνες του σήμερα έχουν επαναπαυθεί στις επιτυχίες και τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του παρελθόντος που έκαναν παγκοσμίως γνωστή τη χώρα μας και τον αξιοζήλευτο και υπέρλαμπρο πολιτισμό της. Τώρα πλέον η αδράνεια και η στασιμότητα που επικρατεί και στους δύο αυτούς τομείς είναι φανερή. Συχνά έχει παρατηρηθεί η δράση κάποιων αυτοαποκαλούμενων καλλιτεχνών και εφευρετών, οι οποίοι υποκλέβουν και παρουσιάζουν υλικό ξένων δημιουργών ως δικό τους. Με τις πράξεις τους αυτές δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αντί να συντελούν στην εξέλιξη της χώρας μας και του πολιτισμού μας το μόνο που κατορθώνουν είναι να ντροπιάζουν την χώρα και το έθνος μας.
    Η παιδεία με τη σειρά της, όπου στο παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή, τώρα παραμένει στάσιμη και ακολουθεί μια καθοδική πορεία. Το ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα και η υποχρεωτική παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων για την επίτευξη του στόχου που ονομάζεται <> , έχει μετατρέψει το σχολείο σε πάρεργο και τα εξωσχολικά μαθήματα σε έργο. Σαφώς η ύπαρξη αξιόλογων εκπαιδευτικών οι οποίοι επιτελούν έργο δεν είναι ανύπαρκτη, αλλά δυστυχώς η πλειονότητα τους απλά αδιαφορεί. Αν αρχικά δεν αλλάξει η κατάσταση της σημερινής παιδείας ώστε να μπορέσει να προσφέρει στην κοινωνία σκεπτόμενους και ικανούς ανθρώπους που θα μπορέσουν να κυβερνήσουν και να ανακάμψουν την χώρα μας επιτέλους , η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει σε αυτή την οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμα και θα συνεχίσει να παρακμάζει όλο και περισσότερο.
    Στεφανία Λαγογερίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή