Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΙΛΙΑΔΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Οι μαθητές του Β4 να γραψουν μια εργασία για την ασπίδα του Αχιλλέα όπως την είδαν στην ταινία της εκαιδευτικής τηλεόρασης ,<Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΛΛΕΑ > .Να περιγράψουν τις ππαραστάσεις στους 5 κύκλους τις ασπίδας

4 σχόλια:

  1. Στις μέρες μας, η γυναίκα έχει πολύ περισσότερες ελευθερίες από ότι είχε παλιά. Κατά τα άλλα πιστεύω πως όλες αυτές οι ελευθερίες της αξίζουν και με το παραπάνω!!!!! Δεν καταλαβαίνω γιατί το ανδρικό φύλο πρέπει να έχει περισσότερα δικαιώματα από το γυναικείο. Αφού << εμείς γεννάμε άνδρες >> όπως είπε και η Σπαρτιάτισσα γυναίκα του Λεωνίδα, η Γοργώ όταν της δήλωσαν πως θεωρούν παράξενο το ότι μόνο στην Σπάρτη οι γυναίκες εξουσίαζαν τους άντρες.

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΣΑΑΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ασπίδα του Αχιλλέα είχε πέντε κύκλους. Ο πρώτος κύκλος απεικονίζει τα στοιχεία του σύμπαντος όπως τον ουρανό, την θάλασσα, τον ήλιο, το φεγγάρι και μερικούς αστερισμούς. Ο δεύτερος κύκλος παρουσιάζει πρώτον μία χαρούμενη σκηνή γάμου, δεύτερον μια δικαστηρίου στην αγορά και τρίτον μια σκηνή πολέμου (πολιορκίας). Στον τρίτο κύκλο ο Ήφαιστος θέλει να συνδέσει την ανθρώπινη καθημερινότητα με την φύση. Γι΄ αυτό παρουσιάζει τις εργασίες του ανθρώπου, όπως τον τρύγο και το όργωμα. Στον τέταρτο κύκλο απεικονίζονται επίσης δύο διαφορετικές σκηνές. Βλέπουμε ένα κοπάδι βοδιών με τα σκυλιά και τους φύλακές του. Η ηρεμία ανατρέπεται με την εμφάνιση λιονταριών. Στον πέμπτο και τελευταίο κύκλο παρουσιάζονται αγόρια και κορίτσια να χορεύουν και να τραγουδούν.

    Γιώργος Παράσχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ

    Στη Σ της Ιλιάδας ο Όμηρος περιγράφει την ασπίδα που έκανε ο Ήφαιστος ύστερα από παράκληση της Θέτιδας, μητέρας του Αχιλλέα, γιατί τα όπλα του τα είχαν πάρει οι Τρώες, αφού σκότωσαν το φίλο του Πάτροκλο. Είναι από τις πιο όμορφες περιγραφές. Η ασπίδα έγινε από χρυσάφι, ασήμι και χαλκό. Πάω της χάραξε λογής λογής πλουμίδια. Έβαλε πρώτα τη Γη, τη Θάλασσα, τον Ουρανό, τον Ήλιο τον ακούραστο, το ολόγιομο Φεγγάρι και όλα τα αστέρια. Σε δεύτερο κύκλο ζωγράφισε δυο πολιτείες ανθρώπων, πανέμορφες: στη μια ιστόρησε ξεφαντώματα και γάμους, και μια φιλονικία δυο ανθρώπων, στην άλλη ζωγράφισε δυο στρατούς που άστραφταν τα άρματά τους. Ο ένας ήθελε να κυριέψει την πόλη, ενώ ο άλλος την υπεράσπιζε. «Κι όπως σαλεύαν και χτυπιόντουσαν και τα κουφάρια έσερναν ο ένας του άλλου των σκοτωμένων τους, σαν ζωντανοί εφάνταζαν». Σε τρίτο κύκλο ζωγράφισε νιόσκαφτο, παχύ, πλατύ χωράφι, τους ζευγάδες που όργωναν και πιο πέρα ένα βασιλικό κτήμα όπου θέριζαν οι εργάτες, μάζευαν τη σοδειά και ο βασιλιάς τους καμάρωνε. Δίπλα ζωγράφισε αμπέλι φορτωμένο με σταφύλια. Άλλοι πατούσαν τα σταφύλια και πανέμορφες κοπέλες χόρευαν τραγουδώντας. Δίπλα τεχνούργησε κοπάδι από γελάδια με τους βοσκούς που το πήγαιναν στη βοσκή. Μια άλλη σκηνή έδειχνε χορό όμοιο μ’ εκείνον που είχε φτιάξει ο Δαίδαλος στην Κνωσό. Χόρευαν όμορφα παλικάρια και ομορφοντυμένες παρθένες. Γύρω τους στεκόταν κόσμος και θαύμαζε τον όμορφο χορό τους. Στον τελευταίο κύκλο της ασπίδας ζωγράφισε «το περίτρανο του Ωκεανού ποτάμι». Η περιγραφή της ασπίδας γίνεται στους στίχους 474-608 και είναι από τα πιο όμορφα σημεία της «Ιλιάδας». Είναι ανάγλυφη, ολοζώντανη και κατατοπιστική. Μέσα στους εφτά κύκλους ζωγραφίστηκαν όλες οι σκηνές της ζωή, το ειδυλλιακό περιβάλλον, η νατουραλιστική διάθεση και ακριβολογία και η λεπτομερειακή κατατόπιση είναι τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν. Οι αρχαίοι είχαν ονομάσει το Σ της Ιλιάδας «οπλοποιία».
    Πολλοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από την περιγραφή της ασπίδας και προσπάθειες έγιναν αναπαραστήσουν την εικόνα της, και αποδόθηκαν διάφορες σκηνές σε ζωγραφικές ή ανάγλυφες απεικονίσεις.
    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ακόμη και σήμερα η εξαιρετική κατασκευή της ασπίδας προκαλεί όχι μόνο τους καλλιτέχνες αλλά και τους ερευνητές και τους επιστήμονες.





    Ιάσονας Νεστορίδης Β’4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Ήφαιστος έφτιαξε μια ασπίδα για τον Αχιλλέα όμως ο οποίος ήξερε ότι θα πεθανει.
    Στον πρώτο κύκλο από τους πέντε σχεδίασε τον ουρανό,την θάλασσα,τον ήλιο το φεγγάρι και τους αστερισμούς.
    Στον δεύτερο κύκλο,πρώτον παρουσιάζεται μια σκηνή γάμου σε περίοδο ειρήνης.Σχεδίασε παιδιά να χορεύουν και να τραγουδούν,δευτερον μια δικαστιρίου στην αγορά και τρίτον μια σκηνή πολιορκίας.
    Στον τρίτο κύκλο ο Ήφαιστος συνδαίει την ανθρώπινη καθημερινόυητα με την φύση.Παροσιάζει τισ εργασίες των ανθρώπων όπως το όργομα και το θέρισμα.
    Σοτν τέταρτο κύκλο παρακολουθούμε ενα κοπάδι με τους βοιλάτες και τους σκύλους φύλακες.Επίσης παρουσιάζει μια ήρεμη εικόνα της κτηνοτροφικής δραστηριότητας σε περίοδο ακμής και ευμάριας.
    Στον πέμπτο και τελευταίο κύκλο απεικονίζονται νεαρά αγορια και κορίτσια να χορεύουν στον ρύθμο της μουσικής.Στο κέντρο ήταν ένας αοιδός ο οποίος έπαιζε με την φόρμιγγά του.Τέλος ο Ήφαιστος περιέβαλε την ασπίδα με την θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή